Navne i Qullissat

Navne i Qullissat

Bynavn og kommune

Qutdligssat

Navne, numre og forkortelser ses ofte i arkiverne, så det er praktisk at kende de forskellige varianter af navne. Hvis du leder efter Qullissat, vil du nok også lede efter nogle af navnene nævnt herunder.

Nu Qullissat, dengang Qutdligssat

Det moderne og godkendte navn Qullissat var ikke brugt i arkiverne, da det var ukendt. Den gamle stavemåde var Qutdligssat. Andre varianter af navnet findes også, som Qutdugssat på mappen med husregistreringer, og skilte i Qullissat stavet Qullissat og Kudtligsat.

Vaigat

Byen Qutdligssat var officielt forkortet QTD, og lå i Vaigat Kommune. Vaigat havde den officielle forkortelse VGT og kommunekode 013. 

Kudtligsat

Vaigat blev i 1973 en del af Qeqertarsuaq (dengang stavet som i dag), som også er navnet på to lokaliteter i kommunen: Byen Qeqertarsuaq (forkotet QEQ) på sydsiden, med det tidligere danske navn Godhavn (GOD). Hele øen hedder også Qeqertarsuaq med det tidligere danske navn Disko.

Mange indbyggere flyttede til Ilulissat (ILU), som dengang også blev stavet Ilulíssat med í i stedet for i. Ilulissat var i kommunen af samme navn, og havde også det gamle danske navn Jakobshavn (JAK). Kommunerne blev i 2009 samlet i Qaasuitsup Kommunia med rådhus i Ilulissat.

Betydningen af mange navne

Så hvis du skal søge Qullissat i det fysiske arkiv, kan informationer findes under forskellige navne og steder. Og bare for at gøre det lidt mere kompliceret, så indeholder Qutdlissat-arkiver også oplysninger om potentiel havn i Atanikerdluk på nordsiden af Vaigat, tæt på Sarqaq, og i Ilulissat Kommune. De blev placeret under Qutdligssat, da det handlede om kul!

Qullissat

   

Qutdugssat

Qullissat   Pressemeddelelse
Qullissat navne Qullissat kort Qullissat filer