Asiaq forskere bidrager til forskning i verdensklasse

Asiaq forskere bidrager til forskning i verdensklasse

Asiaq´s to forskere Jakob Abermann og Kirsty Langley har bidraget med datagrundlaget til en artikel, der er blevet optaget i vel nok et af verdens mest anerkendte og prestigefyldte tidsskrifter for videnskab: Nature – International weekly journal of science.

Forskningens hovedforfatter er Mette Bendixen fra Københavns Universitet og artiklen hedder: “Delta progradation in Greenland driven by increasing glacial mass loss”.

I modsætning til andre arktiske elv-deltaer, er de grønlandske elv-deltaer siden 1980’erne begyndt at blive større i takt med de seneste års stigende temperaturer. I artiklen har man bl.a.  analyseret 121 Grønlandske elv-deltaer, hvor man har sammenlignet historiske fly-foto af delta fra 1940’erne med billeder fra 1980s og meget nye satellit billeder fra 2010’erne.

I praksis betyder det, at elv-deltaer, som vi f.eks. kender det fra bunden af Kangerlussuaq fjorden, bliver stadig større, når gletsjerne giver øget afstrømning af smeltevand og når den havis frie periode bliver længere. Denne udvikling er interessant for lokalsamfundet og andre interessenter, da de ændrede tilgangsmuligheder ved elv-deltaerne kan give infrastrukturmæssige udfordringer og nye muligheder, både i de beboede- og fangstområder.

Forskning er en vigtig del af Asiaq´s arbejde og det er med stor glæde, at vi har modtaget meddelelsen om, at forskerholdets indsats er blevet optaget i Nature” – udtaler Direktør Bo Naamansen fra Asiaq. ”Det er meget vanskeligt at producere forskning af så høj international kvalitet, at det bliver optaget i Nature, det er derfor, at vi i dag kipper ekstra med det grønlandske flag for vore kollegaers bidrag til artiklen.”

Selve forskningen kan ses i den nedestående kortfilm:

http://www.undergroundchannel.dk/secret/19042312/0668dd99487ba752450938c0396c61cb

Artiklen “Delta progradation in Greenland driven by increasing glacial mass loss” publiceres i Nature – International weekly journal of science d. 5. oktober 2017.

(Foto: Nicolaj Krog Larsen)